VİZE BİLGİLERİ
Vizeler Hakkında Genel Bilgiler
Günümüzdeki ekonomik olumsuzluklar ve küresel değişimler sebebiyle vize almanın zorlaştığı bir ortamda, belgelerinizin doğru hazırlanması, mülakat aşamasında şans faktörlerinin en aza indirilmesi ve püf noktalarının belirlenmesi çok önemlidir.
RD Akademi olarak tüm öğrencilerimize, vize evraklarının düzenlenmesinden tercümelerine, başvuru formlarının doldurulmasından vize ücretlerinin yatırılmasına ve randevuların alımına kadar tüm aşamalarda yardımcı olmaktayız. Eğitim için seçtiğiniz ülkeye göre istenilen evrakların listesi ve doldurulacak başvuru formları için RD Akademi danışmanları sizi yönlendirecektir.
İlk defa yurt dışı için vize başvurusunda bulunuyorsanız gideceğiniz ülkeye göre, mülakata çağrılmanız olasıdır. Mülakat aşaması, eğitim almak için gideceğiniz ülkeye girebilmenizi sağlayacak olan vizeyi almak için, vize memurunun sizin yeterliliğinize ve doğruları söyleyip söylemediğinize, amacınızın ne olduğuna karar vereceği aşamadır. Bu yüzden vize almanızdaki en önemli süreçtir.
Görevli memur, öncelikle maddi durumunuza, daha sonra da vize başvurusu yapmanıza sebep olan unsura bakacaktır. Öğrenci vizesi almak için başvuru yapan kimsenin, bu eğitime neden ihtiyacı olduğunu çok iyi anlatması gerekmektedir. Ayrıca öğrenci vizesi başvurusu yapacakların mezuniyet durumu, ailevi ve maddi durumları ve iş bulabilme nitelikleri gibi özellikleri de öğrenci vizesi almada önemli rol oynar.
Vize başvurusu sırasındaki önemli adımlardan biri maddi durumun belgelenmesidir. Vize almak için başvurduğunuz ülkeyi, oradaki yaşam masraflarını karşılayabileceğinize ikne etmeniz gerekmektedir. Çalışarak okul masraflarınızı çıkaracağınıza inanmak vize alamamanızın sebebi olabilir.
Aynı şekilde vizenin olmazsa olmazlarından bir tanesi sağlık sigortasıdır. Mutlaka yurt dışında geçerli bir kaza ve sağlık sigortası yaptırmanız gerekmektedir. Bu aynı zamanda yurt dışında sağlık harcamaları çok pahalı olduğu için sizin de avantajınızadır. Bazı ülkelerin sigorta konusunda belirlenmiş minimum bedelleri vardır. Sigortanızı yaptırmadan önce bu bedelleri mutlaka öğrenmelisiniz.
Öğrenci vizesi başvurusunda beyan edilen belgelerin doğruluğunu, sözlü olarak ispatlayabilmeli, gerçekten niyetinizin eğitim almak olduğunu ve ülkenize geri döneceğinizi görevli memura kanıtlayabilmelisiniz. Bu yüzden size farklı formatlarda ve herkesin kişisel durumuna göre farklı sorular sorulacaktır. Ancak en sık karşılaşılan sorulanlardan birkaç örnek vermek gerekirse;
- - Niçin dil eğitimi almak istiyorsunuz?
- İngilizce eğitimin, mesleğiniz ve eğitiminiz ile gelecek kariyer planlarınızı destekleyecek doğru orantıda olduğunun kanıtlanması aşamasıdır. Bu soruda amaç dil eğitimine gerçekten ihtiyacınızın olup olmadığını anlayabilmektir. Mesela burada eğer muhasebeciyseniz İngilizce dil eğitimine ihtiyacınız olduğunu açıklamakta zorlanabilir, şüphe yaratabilirsiniz. Fakat turistik bir bölgede otel muhasebesinde çalışan birisi için durum daha farklı olacaktır.
- - Niçin bir başka ülke değil?
- Bu sorunun amacı; sizin bu ülkeyi seçmiş olma sebeplerinizin, dil eğitimi amacı mı yoksa bu ülkenin ekonomik alanda sağladığı avantajlar mı ya da varsa ülkede bulunan tanıdıklarınızın yanına yerleşme düşüncesi mi olduğunu öğrenmektir. Ülke seçiminizin sebepleri doğru şekilde anlatılmalıdır.
- - Ekonomik durumunuz nedir ve hangi işte çalışıyorsunuz?
- Bu sorularda da gitmek istediğiniz ülkede eğitiminiz ve diğer masraflarınız için yeterli maddi güce sahip olup olmadığınıza ve eğer sahipseniz paranızın kaynağına bakılmaktadır. Yaptığınız işin geçerliliği ve geri döndüğünüzde iş bulabilme ihtimaliniz başvuruyu önemli ölçüde etkileyecektir.
- - Gideceğiniz ülkede tanıdık veya akrabanız var mı?
- Yurtdışında yaşayan akraba veya yakınlarınızın olması sizin de o ülkeye yerleşme amacı taşıdığınız izlemini verebilir. Eğer varsa bunu dikkatli bir şekilde açıklamalı ve onların yanına yerleşme düşüncesi taşımadığınız konusunda karşınızdaki kişiyi ikna etmelisiniz.
- - Ailevi durumunuz ile ilgili sorular..
- Kaç kardeş olduğunuz, kardeşlerinizin, anne ve babanızın yaptıkları işlerin nitelikleri, maddi durumları sizi tanımak ve niyetinizi ortaya çıkartmakta yararlanacakları bilgiler arasındadır.
Kısacası vize memurları sizin başvuru yaptığınız eğitime gerçekten ihtiyacınız olup olmadığına sonrasında da bu eğitim için doğacak eğitim ve yaşam maliyetlerini karşılamaya yeterli maddi güce sahip olup olmadığınıza ikna olmak isterler. Eğer bu iki ölçüte ikna olurlarsa en son olarak eğitim bitiminizde geri dönmenizi destekleyecek maddi ve manevi bağlara sahip olup olmadığınızı inceleyerek vize karar aşamasına geçerler.
Vize Başvuru İpuçları
- -Sahip olduğunuz ev tapuları ve araç ruhsatları dışında bankada durumunuzla doğru orantılı miktarda para gösterin.
- -Vize başvuru amacınızı, almış olduğunuz eğitim ve iş hayatınızdaki gelişmelerle doğru ilişkilendirin.
- -Yazılı belgeleriniz ile söyledikleriniz aralarında tutarlı olmaya özen gösterin.
- -Sorulara çok hızlı veya çok yavaş cevap vermekten kaçının.
- -Güler yüzlü olun ve sorulara cevap verirken aynı şeyleri yinelemeyin.
Yanlış veya sahte beyanda bulunmaktan kesinlikle kaçının. Bunun yerine sebeplerini doğru şekilde açıklamaya çalışmanız sizin için daha faydalı olacaktır.
Almanya
Vize başvuru işlemleri için istenilen vize başvuru evraklarının tek bir formatta veriliyor olmasına rağmen, kişilerin akademik durumları, iş ve aile yapılarında olan farklılıklar göz önüne alınarak, Almanya vize evraklarının hazırlanış ve ibraz şeklinde de farklılıklar olacağını hatırlatmak isteriz.
Vize başvuru işlemlerine yoğunluk göz önüne alınarak gitmeyi planladığınız tarihten en az 4 hafta önceden başvuruda bulunmanız tavsiye edilir.
Öğrencilerin Almanya’da dil eğitimi veya üniversite eğitimi alabilmeleri için Almanya vizesine ihtiyaçları vardır. Öğrencilerin ilk vizelerini Türkiye'deki Alman Konsolosluklarından almaları gerekir. Almanya’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin Almanya vizesi için gerekli evrakların hem asıllarını hem de fotokopilerini Türkiye'deki Alman Konsolosluklarına ibraz etmeleri gerekir.
Temel turist vizesi ile Almanya’da en fazla 12 haftalık kursa katılabilirsiniz. Daha sonra kalış süresini uzatmak isterseniz turist vizesi yenilenemez. Avrupa Birliği üyeleri dışındaki ülkeler için Almanya’da 12 haftayı geçen kalış sürelerinde bir Dil Kursu Vizesi gerekmektedir. Bu, başlangıçta 3 aylık bir süre için düzenlenmekte olup, daha sonra okulun desteği ile Almanya içerisinde yenilenebilmektedir. Almanya Konsolosluğu öğrencilere 3 çeşit Almanya vizesi vermektedir.
- Almanya Öğrenci Vizesi (Studentenvisum) DSH veya TestDAF gibi Almanca sertifikasına sahip öğrenciler Almanya’da üniversitelerden kabul belgesini (Zulassungsbescheid) alabilirler. Almanya üniversite kabul belgesi ile Almanya Konsolosluklarına müracaat ederek öğrenciler Almanya Öğrenci Vizesi alabilirler.
- Almanya Öğrenci Adayı Vizesi (Studienbewerbervisum) Almanya’da Almanca dil eğiminden sonra üniversite eğitimi almak isteyenler Almanya Öğrenci Adayı Vizesine (Studienbewerbervisum) başvurmaları gereklidir. Öğrenciler Almanya’da üniversitelerden başvuru teyidi (Bewerberbestaetigung) almış iseler bu vizeye başvurabilirler. Bu vize ile üç ay süre kalış hakkı elde ederek Almanya' da üniversite öğrenimi hakkında bilgi alabilirler. Almanya’da üniversiteler ile irtibata geçebilirler ve gerekli belgeleri Almanya’da üniversitelerden temin edebilirler.
- Almanya Dil Eğitim Vizesi (Sprachvisum)
Almanya Konsolosluğu, Almanya Dil Eğitim Vizesi için Almanca Dil Kursunun haftalık en az 20-24 ders olmasını ve/veya DSH veya Test-DAF gibi Almanca dil sınavlarından birine hazırlık amaçlı olduğunu belirten kurslara kayıt olma zorunluluğu getirmiştir.
Almanya'ya geliş tarihinden itibaren 18 ay içinde üniversiteye kayıt yapıldığında (yani gerekli olan Almanca Dil Sertifikası alındığında) Almanya dil vizesi, öğrenci vizesine çevrilir. Almanya Konsolosluğundan vize alınırken bu durum konsolosluk yetkililerine önceden bildirilmelidir. Almanya’da üniversite lisans veya yüksek lisans mezuniyeti sonrası 1 yıl içinde iş bulunduğunda Almanya’da oturum vizesi alınabilir.
Aşağıda sizlere Almanya Konsolosluğu tarafından istenilen vize başvuru evraklarını genel olarak listelemeye çalıştık. Ancak güncel bilgiler için konsolosluğun internet sayfasını ziyaret etmeyi unutmamanızı hatırlatmak isteriz.
Almanya’da Öğrenci Vizesi Başvuru Evrakları
- - Geçerli Pasaport: İmzalı, en az 1 yıllık geçerli ve talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli (aslı ve 2 fotokopisi) olması gereklidir.
- - Varsa Eski Pasaportlar ve Vizeler: Eski pasaportlarınız ve vizelerinizin asılları veya kopyaları.
- - 3 adet Vesikalık Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz, 45*35 mm ebatlarında olmalıdırlar.
- - Almanya Vize Başvuru Ücreti
- - Almanya Vize Başvuru Formu
- - Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Düşünceler bölümü eksiksiz doldurulmuş ve anne baba dâhil tüm aile bireyleri belirtilmiş olmalı.
- - Anne ve Babaya Ait İkametgâh İlmühaberi: Muhtarlık veya nüfus müdürlüklerinden alınabilir.
- - Sigorta Poliçesi: Vize onaylanması durumunda Almanya’da öğrenci sigortası yaptırılana kadar geçerli olacak minimum 30.000 Euro teminatlı, tüm Schengen ülkelerinde geçerli yurtdışı seyahat sağlık sigorta poliçesi yapılmalıdır. (Aslı ve 2 adet fotokopisi)
- - Mali Durumunuzu Gösteren Belgeler: Size ve ailenize ait olan tüm araba ruhsatları, Size ve ailenize ait olan tüm gayrimenkulleri gösteren tapular veya kontratlar, Size ve ailenize ait olan banka hesaplarınızda ki mevduatları gösteren banka yazısı vb. Bu önerilenler dışında farklı yapılarda gösterebileceğinizi düşündüğünüz belgeleri de ekleyebilirsiniz. Listede istenilen evraklar size, ailenize veya varsa sizi finanse edecek kaynağa yönelik hazırlanmalıdırlar.
- - İş ile ilgili belgeler: Sizin ve ailenizin işyerlerinizden alınacak olan maaş bordroları, işe giriş bildirgeleri, eğer serbest meslek ile uğraşılıyorsa işyerine ait vergi levhaları, oda sicil kâğıdı, ticari gazete ve imza sirküleri gibi gelir ve yapılan işi beyan eden belgeler, çalıştığınız süre, göreviniz gibi bilgileri içeren, işveren tarafından verilecek olan antetli kağıda yazılmış bir ön yazı ve izin belgesi, geçmiş iş tecrübelerinizi gösteren ve kanıtlayan iş yeri belgeleri vb.
Almanya’da dil eğitimi alacaklar için;
- - Kabul Mektubu: Özel bir dil kursuna dair kayıt belgesi veya özel dil okulu/üniversitesi tarafından verilen ve haftalık min. 18 saatlik bir dil kursuna katıldığınızı teyit eden yazı.
- - Meslek gelişimi için kursa katılacaklardan işveren yazısı: Almanca bilgisinin mesleki gelişiminiz bakımından gerekli olduğu ve çalıştığınız iş yerinde ki pozisyonunuzu gösteren işveren tarafından yazılıp imzalanmış dilekçe.
- - Dil eğitimi sonrası pekiştirme için kursa katılacaklardan belge ve sertifika: Katıldığınız kurslara ilişkin belge, sertifika. Kursa katılım gerekçeleri.
Almanya’da üniversite eğitimi alacaklar için;
- - Almanya’da yaşayan bir birey tarafından Yabancılar Şubesinden Eğitim amaçlı alınmış bir garantörlük Belgesi (Taahhütname) veya 1 yıllık geçim masrafına istinaden Almanya'daki bir bankada bloke hesap açtırmak ve 8040 € nakit olarak bankaya yatırmak ve bu teminatı belgelemek zorundadır. Vizeniz çıktıktan sonra bu paranın aylık 670 €’luk kısmını çekebilme hakkına sahip olacaksınız. İstisnai durumlarda anne ve babanın noter tasdikli yazılı taahhütnamesi Türkçe tercümesiyle birlikte ibraz edilebilir. (Aslı ve 2 fotokopisi)
- - Almanya`daki üniversitenin başvuru teyidi veya kabul belgesi: Almanya’daki üniversitenin başvuru teyidi (Bewerberbestätigung) veya kabul belgesi (Zulassungsbescheid).
- - Lise diploması: Aslı ve 2 adet fotokopisi.
- - Üniversite sınavı LYS sonuç belgesi: YGS ve LYS sınavlarında alınan puanları ve yerleştirmenizi gösteren LYS sonuç belgesi.
- - Öğrenim görmekte olanlar için öğrenci belgesi: Güncel Öğrenci Belgesi, Transkript varsa diploma.
- - Motivasyon yazısı ve eksiksiz ve ayrıntılı özgeçmiş (CV): Almanca hazırlanmalı.
- - Gerektiği durumlarda mezuniyet sonrası yapılan işler hakkında belgeler: Mezun öğrencilerden istenebilmektedirler.
ALMANYA BÜYÜKELÇİLİĞİ;
Paris Cd. No:29 Kavaklıdere – Ankara
ALMANYA BAŞKONSOLOSLUĞU;
İnönü Cd. No:10 Gümüşsuyu – İstanbul
T.C. BERLİN BAŞKONSOLOSLUĞU
Heerstr.21 14052 Berlin Deutschland
Tel: 0049 30 89680211
Faks: 0049 30 8931898 ; 89680246
e-Posta: konsulat.berlin@mfa.gov.tr
Amerika Birleşik Devletleri
ABD vize işlemleri için lütfen seyahat etmek istediğiniz tarihten en az 6-8 hafta önce başvurunuzu yapınız. Acil durumlarda hızlı randevu talebinde bulunulabilir. Ancak durumunuzun aciliyetini gösteren bir belgenin sizinle bağlantı kurulabilecek numaralarla birlikte ilgili e-posta adreslerine gönderilmesi gerekmektedir.
Dil okuluna kayıt yaptırarak Amerika öğrenci vizesine başvuruda bulunacak olan öğrencilerin, vize alabilmeleri için kayıt yaptıracakları okuldan minimum haftada 18 saat ders alacak şekilde kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. Unutmayınız ki turist vizesi ile ABD'de dil eğitimine katılamazsınız. Bu nedenle mutlaka J1 öğrenci vizesi başvurusu yapmalısınız.
Amerika öğrenci vize başvuru işlemleri için istenilen evrakların tek bir formatta veriliyor olmasına rağmen, kişilerin akademik, iş ve aile yapılarında olan farklılıklar göz önüne alınarak, Amerika F1 öğrenci vizesi başvurularında hazırlanış ve ibraz şeklinde de farklılıklar olacağını hatırlatmak isteriz.
- Tüm başvuru sahiplerinin tamamlaması gereken aşamalar;
- - Amerika İç güvenlik Bakanlığı web sitesi üzerinden SEVIS ücretinizi kredi kartı ile ödeyin.
- - Elektronik Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formunu doldurun ve başvuran her bir kişi için belirlenen DS-160 onay (barkod) numarasının çıktısını alın.
- - US-Visa Servis üzerinden hesap oluşturun ve her bir başvur sahibi için vize başvuru [MRV (Makinada Okunabilir Vize)] ücretini ödeyin.
- - Us-Visa Servis üzerinde oluşturduğunuz hesap ile randevu alın ve pasaport gönderim adresini belirleyin.
Sizlere Amerika Birleşik Devletleri Konsolosluğu tarafından istenilen vize evrakları genel olarak listelemeye çalıştık. Ancak güncel bilgiler için konsolosluğun internet sayfasını ziyaret etmeyi unutmamanızı hatırlatmak isteriz.
Amerika Öğrenci Vizesi Başvuru Belgeleri
- - Geçerli Pasaport: İmzalı ve talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalı en az 1 yıllık geçerli olması gereklidir.
- - Varsa Eski Pasaportlar ve Vizeler: Eski pasaportlarınız ve vizelerinizin asılları veya kopyaları.
- - 1 adet Vesikalık Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz, 5*5 mm ölçülerde biometrik olmalıdır.
- - Amerika Vize Başvuru Ücreti: US-Visa Servis üzerinden kredi kartı ile ödenebileceği gibi Akbank şubelerine de yatırılabilir.
- - Amerika SEVIS Ücreti: Amerika İç güvenlik Bakanlığı web sitesi üzerinden SEVIS ücretinizi kredi kartı ile ödeyin
- - Amerika Vize Başvuru Formu: Elektronik göçmen olmayan vize başvuru formu DS-160’ı doldurun.
- - Kabul Mektubu (I20-DS2019): Kayıt yaptırdığınız okuldan kaydınızın onaylandığını ve haftalık minimum 18 saat ders alınacağını gösteren kabul mektubu.
- - Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Nüfus Müdürlükleri tarafından ücretsiz verilmektedir.
- - Adli Sicil Kaydı: Adliyelerden veya E-devlet şifrenizle internet üzerinden ücretsiz tedarik edebilirsiniz.
- - Askerlik Belgesi: Askerlik şubelerinden alınabilecek askerlik tecil veya terhis belgesi.
- - Evli Olanlar için Aile Bilgileri: Evlilik cüzdanı, eşinizin gelir durumu ve işi ile ilgili belgeler, çocukların kimlik fotokopileri
- - Öğrenci Belgesi ve Diplomalar
- Eğitim durumunuzu gösteren diplomalar veya öğrenci belgeleri. Bu belgelere katılmış olduğunuz yabancı dil, bilgisayar, staj gibi kurs veya sertifika programları belgelerini de ekleyebilirsiniz.
- - Mali Durumunuzu Gösteren Belgeler
- Altta mali durumunuzu belgeleyebilmeniz için gerekli olabilecek evrak ve dokümanları listelemeye çalıştık. Listede önerilenler dışında farklı yapılarda gösterebileceğinizi düşündüğünüz belgeleri de ekleyebilirsiniz. Listede istenilen evraklar size, ailenize veya varsa sizi finanse edecek kaynağa yönelik hazırlanmalıdırlar.
- - Size ve ailenize ait olan tüm araba ruhsatları,
- - Size ve ailenize ait olan tüm gayrimenkulleri gösteren tapular veya kontratlar
- - Size ve ailenize ait olan banka hesaplarınızda ki mevduatları gösteren banka yazısı,
- - Sizin ve ailenizin işyerlerinizden alınacak olan maaş bordroları, işe giriş bildirgeleri,
- - Eğer serbest meslek ile uğraşılıyorsa işyerine ait vergi levhaları, oda sicil kâğıdı, ticari gazete ve imza sirküleri gibi gelir ve yapılan işi beyan eden belgeler,
- - Çalıştığınız süre, göreviniz gibi bilgileri içeren, işveren tarafından verilecek olan antetli kağıda yazılmış bir ön yazı ve izin belgesi,
- - Geçmiş iş tecrübelerinizi gösteren ve kanıtlayan iş yeri belgeleri.
-
AMERİKA BÜYÜLELÇİLİĞİ;
Atatürk Bulvarı No:110 Kavaklıdere – Ankara
AMERİKA BAŞKONSOLULUĞU;
Üçşehitler Sk. No:2 İstinye – İstanbul
- T.C. NEWYORK BAŞKONSOLOSLUĞU
- 825 Third Avenue, 28th Floor, New York, NY 10022
- Tel: 001(646)430-6560 / 001(646) 430-6590 (Konsolosluk Çağrı Merkezine 1-888-566-76-56 numaralı telefondan 7 gün 24 saat ulaşılabilmektedir)
- Acil Sağlık konuları için: Prof.Dr.Adnan Çinal E-mail:acinal@gmail.com
- Faks: 001(212)983-1293
- E-posta: consulate.newyork@mfa.gov.tr
-
- T.C. BOSTON BAŞKONSOLOSLUĞU
- 31 Saint James Avenue,Suite #840, Boston, MA 02116
- Tel: 001(857)250-4700
- Faks: 001(857)250-4748
- E-posta: consulate.boston@mfa.gov.tr
-
- T.C. LOS ANGELES BAŞKONSOLOSLUĞU
- 6300 Wilshire Blvd.,Suite 2010, Los Angeles, CA 90048
- Tel: 001(323)655-8832 / 001(323)655-8039 / 001(323)655-8056 / 001(323)655-8329
- Faks: 001(323)655-8681
- E-posta: consulate.losangeles@mfa.gov.tr
-
- T.C. WASHINGTON BAŞKONSOLOSLUĞU
- 2525 Massachusetts Avenue, N.W. Washington, D.C. 20008
- Tel: 001(202)612-6700 / 001(202)612-6701
- Faks: 001(202)612-6744
- E-posta: embassy.washingtondc@mfa.gov.tr
Avustralya
Avustralya öğrenci vize işlemlerindeki yoğunluğu göz önüne alarak lütfen seyahat etmek istediğiniz tarihten en az 6 ile 8 hafta önce başvurunuzu yapınız. Erken başvurmak ve istenen belgeleri sağlamak vize almak için tek başına yeterli değildir. Her öğrenci adayının akademik ve kişisel geçmişi farklı olduğundan öğrenci vizesi için aynı anda başvuran iki öğrenciye farklı sorular sorulabilir ve farklı vize prosedürleri uygulanabilir.
Avustralya'da için ziyaretçi (Turist) vizesi ile 12 hafta (3 ay) eğitim görebilirsiniz (min. yaş 16). Çalışma Tatili Vizesi ile Avustralya’yı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız en fazla 4 ay eğitim alma iznine sahip olursunua. Avustralya’da kalış süreniz 12 haftadan fazla olacak olan ve Avustralya için Çalışma Tatili Vizesi almaya uygun değilseniz, Öğrenci Vizesi almanız gerekmektedir. (min. yaş sınırı 16).
Avustralya’ya Öğrenci Vizesi alabilmek için haftalık 20 veya daha fazla saatten oluşan bir kursta rezervasyon yaptırılmalıdır. Ayrıca öğrenci vizesi başvurusu için hazırlanacak tüm belgelerin İngilizce yeminli tercümeleriyle birlikte verilmesi zorunludur.
Turist Vizesi: 3 ay ve daha kısa süreli eğitim almayı planlayan öğrencilere turist vizesi verilir. Turist vizesini Avustralya'da öğrenci vizesine çevirmenize izin verilmemektedir.
Öğrenci Vizesi: Avustralya'da 3 aydan daha uzun süreyle eğitim almayı planlayan öğrencilere verilir. Avustralya'da İngilizce eğitim süresi en fazla 50 haftadır. Eğer seçtiğiniz kurs süresi 10 aydan fazla ise, İngilizce eğitim süresini toplamda 60 haftaya kadar uzatmak veya yüksek eğitim vizesi almak üzere Avustralya'da öğrenci vizesine başvurmak mümkündür.
Kurs süreniz 10 ay veya daha az ise, vizenize uzatmama koşulu uygulanabilir. Vizenize 8534-uzatmama koşulu uygulanmışsa, Avustralya'da İngilizce eğitiminizi tamamladıktan sonra Türkiye'ye geri dönmeniz gerekir.
Eğitiminiz tam zamanlı olmalıdır. Derslerinizin en az % 95'ine katılma zorunluluğunuz vardır. Derslere katılmamanız veya vize kurallarına uymamanız vizenizin iptaline yol açabilir.
Aşağıda sizlere Avustralya Konsolosluğu tarafından istenilen vize başvuru evraklarını genel olarak listelemeye çalıştık. Ancak güncel bilgiler için konsolosluğun internet sayfasını ziyaret etmeyi unutmamanızı hatırlatmak isteriz.
Avustralya Öğrenci Vizesi Başvuru Belgeleri
- - Geçerli Pasaport: İmzalı ve talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalı, ayrıca en az 1 yıllık geçerli olması gereklidir.
- - Varsa Eski Pasaportlar ve Vizeler: Eski pasaportlarınız ve vizelerinizin asılları veya kopyaları.
- - 2 adet Vesikalık Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz, 45*35 mm ölçülerde olmalıdır.
- - Avustralya Vize Başvuru Ücreti: Vize başvuru ücreti TL olarak tahsil edilir.
- - Avustralya Vize Başvuru Formu: İngilizce olarak 157A vize başvuru ve ek formunu doldurun.
- - Kabul Mektubu (CoE): Kayıt yaptırdığınız okuldan kaydınızın onaylandığını gösteren kabul mektubu.
- - Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Nüfus Müdürlükleri tarafından ücretsiz verilir.
- - Adli Sicil Kaydı: Adliyelerden veya e-devlet şifrenizle internet üzerinden ücretsiz tedarik edebilirsiniz.
- - Askerlik Belgesi: Askerlik şubelerinden alınabilecek askerlik tecil veya terhis belgesi.
- - Evli olanlar için Aile Bilgileri: Evlilik cüzdanı, eşinizin gelir durumu ve işiyle ilgili belgeler, çocukların kimlik fotokopileri.
- - Öğrenci Belgesi ve Diplomalar: Eğitim durumunuzu gösteren diplomalar veya öğrenci belgeleri. Katıldığınız yabancı dil, bilgisayar, staj gibi kurs veya sertifika programlarını da ekleyebilirsiniz.
- - Seyahat, Eğitim ve Yaşam Masrafları Hesaplaması: İlk 12 ay boyunca doğacak masrafları karşılayabileceğinizi göstermeniz gerekir. Hesaplama; gidiş dönüş uçak bileti, okul ücretleri, yaşam masrafları (yıllık yaşam masrafı 18,610 AUD) baz alınarak yapılır. Hesaplanan tutar vize başvurusundan en az 3 ay önce banka hesabınıza yatmış olmalıdır.
- - Sağlık Raporu: Vize başvurusu, ön değerlendirmesi tamamlandıktan sonra başvuru sahibinden sağlık muayenesi ve göğüs filmi sunması istenebilir.
- - Zorunlu Deniz Aşırı Öğrenci Sağlık Sigortası (OSHC): (aylık yaklaşık 36 AUD, kurs süresi + bir ay)
- - Mali durumunuzu gösteren belgeler: Mali durumunuzu belgelemeniz için gerekli olabilecek evrakları listelemeye çalıştık. Listede önerilenler dışında gösterebileceğinizi düşündüğünüz belgeleri de ekleyebilirsiniz. Listede istenen evraklar size, ailenize veya varsa sizi finanse edecek kaynağa yönelik hazırlanmalıdır:
- - Size ve ailenize ait tüm araba ruhsatları;
- - Size ve ailenize ait tüm gayrimenkulleri gösteren tapular veya kontratlar;
- - Size ve ailenize ait banka hesaplarınızdaki mevduatları gösteren banka yazısı;
- - Sizin ve aile bireylerinin işyerlerinizden alınmış maaş bordroları, işe giriş bildirgeleri;
- - Eğer serbest meslekle uğraşıyorsanız işyerine ait vergi levhaları, oda sicil kâğıdı, ticari gazete ve imza sirküleri gibi gelir ve yapılan işi beyan eden belgeler;
- - Çalıştığınız süre, göreviniz gibi bilgileri içeren, işveren tarafından verilen antetli kağıda yazılmış ön yazı ve izin belgesi,
- - Geçmiş iş tecrübelerinizi gösteren ve kanıtlayan işyeri belgeleri.
AVUSTRALYA BÜYÜKELÇİLİĞİ;
MNG Binası, Uğur Mumcu Cd. No:88 Kat:7 Gaziosmanpaşa; Ankara
Telefon: 0 312 459 9500
AVUSTRALYA BAŞKONSOLOSLUĞU;
Askerocağı Cd. No:15 Kat:16 Elmadağ Taksim; İstanbul
Telefon: 0 212 393 85 42
- T.C MELBOURNE BAŞKONSOLOSLUĞU
- Level 8, 24 Albert Road, South Melbourne, VIC. 3205
- Telefon: +61 3 96 96 60 66
- Telefon: +61 3 96 96 60 46
- E-mail: consulate.melburn@mfa.gov.tr
-
- T.C. SIDNEY BAŞKONSOLOSLUĞU
- 66 Ocean Street, Woollahra NSW 2025 Australia
- Telefon: + 61 2 9302 4600
- E-mail: consulate.sydney@mfa.gov.tr
İngiltere
İngiltere öğrenci vizesi başvurusu, başvuru merkezlerine evraklarınız teslim edilerek ve gerekli ücretler yatılarak yapılmaktadır. Yoğunluğa göre değişebilmekle birlikte genellikle 4 hafta içerisinde başvurularınız neticelendirilmektedir. Ancak İngiltere öğrenci vize işlemlerinde ki yoğunluğu göz önüne alarak gitmeyi düşündüğünüz tarihten mümkünse 6 hafta önce vize başvurunuzu yapmanızı önemle tavsiye ederiz.
İngiltere öğrenci vizesi başvurusu işlemleri için istenen evraklar tek formatta verilmesine rağmen, kişilerin akademik, iş ve aile yapılarındaki farklılıklar göz önüne alınarak, İngiltere öğrenci vizesi başvuru belgelerinin hazırlanış ve ibraz şeklinde farklılıklar olabilir.
İngiltere öğrenci vize başvurusu, İngiltere konsolosluğunun biometrik parmak izi uygulamasına geçmiş olmasından dolayı mutlaka bireysel olarak yapılması gerekmektedir.
İngiltere'de eğitim alacak öğrenciler için vize türleri üçe ayrılır.
İngiltere Öğrenci Ziyaretçi Vizesi (Student Visitor Visa)
Bu vize tipine, puanlamaya veya özel kriterlere tabi tutulmadan başvuru yapılabilir. Vize başvuruları online vize başvuru formu doldurulduktan ve vize ücretleri kredi kartıyla ödendikten sonra, Teleperformance Vize Servisi üzerinden randevu alınarak, vize başvuru merkezlerine şahsen evrakların teslim edilmesiyle gerçekleştirilir.
2 hafta ile 6 ay arası süreyle İngiltere dil okullarında veya yaz okullarında dil eğitimi almak isteyen öğrenciler bu vize kapsamında başvurularını yapacaklardır.
- - İngiltere öğrenci ziyaretçi vizesi tekrar uzatılamaz, süre bitiminde ülkeden ayrılmanız gerekmektedir.
- - İngiltere öğrenci ziyaretçi vizesi çalışma izni olanağı vermemektedir.
- - 8-17 yaş grupları yaz okulu programlarına katılmak için, anne ve babaları tarafından noterden alınmış, yurtdışına yalnız çıkabileceklerini gösteren izin belgesini (muvafakatname) sunmak ve vize başvurusuna velileriyle gelmek zorundadırlar.
İngiltere Uzatmalı Öğrenci Ziyaretçi Vizesi (Student Extended Visitor Visa)
Puanlamaya veya özel kriterlere tâbi tutulmadan yapılan vize başvuru tipidir. Vize başvuruları online vize başvuru formu doldurulduktan ve vize ücreti kredi kartıyla yatırıldıktan sonra, Teleperformance Vize Servisi üzerinden randevu alınarak, vize başvuru merkezlerine şahsen evrakların teslim edilmesiyle gerçekleştirilir.
6 aydan 11 aya kadar olmak üzere, İngiltere dil okullarında veya yaz okullarında dil eğitimi almak isteyen öğrenciler bu vize kapsamında başvurularını yapacaklardır.
- - İngiltere uzatmalı öğrenci ziyaretçi vizesi tekrar uzatılamaz, süre bitiminde ülkeden ayrılmanız gerekmektedir.
- - İngiltere öğrenci ziyaretçi vizesi çalışma izni olanağı vermemektedir.
- - 8-17 yaş grupları yaz okulu programlarına katılmak için, anne ve babaları tarafından noterden alınmış, yurtdışına yalnız çıkabileceklerini gösteren izin belgesini (muvafakatname) sunmak ve vize başvurusuna velileriyle gelmek zorundadırlar.
İngiltere Genel Öğrenci Vizesi (General Student Visa Tier4– Puana Dayalı Sistem)
Adayların İngilizce dil yeterliklerini uluslararası geçerli akademik sınavlarla kanıtlamaları ve yaşam maliyetlerini karşılayabilecek bütçeye sahip olduklarını belgelemeleri gerekmektedir. Puanlama sistemine tâbi tutularak özel kriterlerin yerine getirilmesiyle yapılan vize başvuru tipidir. Vize başvuruları online vize başvuru formunun doldurulması ve vize ücretlerinin kredi kartıyla yatırılmasından sonra Teleperformance Vize Servisi üzerinden randevu alınarak, vize başvuru merkezlerine şahsen evrakların teslim edilmesiyle gerçekleştirilir.
28 hafta ve üzerindeki sürelerde İngiltere'deki dil okullarında veya üniversitelerde eğitim almak isteyen öğrenciler, bu vize kapsamında başvurularını yapacaklardır.
- - İngiltere genel öğrenci vizesi sahipleri vizelerini İngiltere içinden en fazla 3 yıla kadar uzatabilirler.
- - İngiltere genel öğrenci vizesi sahibi akademik eğitim alan öğrencilere, bazı koşullarda yarı zamanlı çalışma izni verilebilmektedir.
-
- İngiltere genel öğrenci vizesine (General Student Visa) başvuru yapmak için, öğrencilerin puana dayalı sistem üzerinden 40 puan almaları ve İngilizce seviyelerinin en az CEFR B1 (orta altı) seviyede ve bir üst seviyede kurs almaya hazır durumda olduklarını ispatlamaları gerekir. Puanlama, eğitim alınacak eğitim kurumu ve İngilizce dil seviyesi üzerinden yapılır.
-
- Puana dayalı sisteme geçilmesiyle birlikte İngiltere’de eğitim alınacak eğitim kurumları, öğrenciler için göçmenlik sponsoru olmaları yönünde yeni bir uygulama başlatılmıştır. Bu uygulamayla eğitim kurumlarının gönderecekleri "CAS" (Confirmation of Acceptance of Study) ismiyle bilinen olan orjinal okul kabul belgeleri 30 puan değerindedir. Eğitim kurumlarının lisanslı göçmenlik sponsoru olabilmeleri "UKBA" (United Kingdom Border Agency) listesinde A veya B kademesinde yer almaları gerekmektedir. A veya B kategorisinde lisanslı eğitim kurumları, eğitim verdikleri öğrencilerin eğitim süreçleri boyunca okula devam gibi durumlarından sorumludurlar ve İngiltere göçmenlik ofisine öğrenciler hakkında düzenli bilgi vermekle yükümlüdürler. Kayıt olduğunuz eğitim kurumu A veya B kategorisinde yer almıyorsa puana dayalı sistem üzerinden sıfır (0) puan alırsınız.
İngiltere dil okullarımız bu sistemde yer almaktadır.
-
- Puana dayalı sistemde genel öğrenci vizesi alabilmeniz için, 30 puan seçeceğiniz eğitim kurumundan kalan 10 puan ise finansal durumunuzdan gelir. 10 puanı alabilmeniz için finansal durumunuzun eğitim ve yaşam masraflarını karşılayabilecek düzeyde olması gerekir. Londra'da ve Londra dışında eğitim olmak üzere bazı yeni finansal kriterler getirilmiştir.
- - Tüm veya belirlenen miktarda eğitim ücretlerinin, gerektiğinde konaklama masraflarının yatırılmış olması ve belgelenmesi gerekir.
- - Londra'da dil okullarında eğitim alacak öğrenciler; eğitim ücretlerine ek olarak yaşam masrafları için aylık 1020 GBP,
- - Londra dışında dil okullarında eğitim alacak öğrenciler; eğitim ücretlerine ek olarak yaşam masrafları için aylık 820 GBP,
- - Londra'da veya Londra dışında üniversite eğitimi gibi 12 aydan fazla eğitim alacak öğrenciler ise eğitim ücretine ek olarak, ilk 12 aylık dönem için yaşam masraflarını karşılayacak finansal belgeleri göstermek zorundadır.
- - Finansal olarak masraflarınızı karşılayacağınızı gösteren banka belgesindeki para miktarının vize başvurunuzdan önce en az 28 günlük bir geçmişe sahip olması gerekir. Yeterli miktarda bakiyeye sahip olmayanlar veya yeterli bakiye geçmişi 28 günden kısa olanlar, puana dayalı sistem üzerinden sıfır (0) puan alırlar.
İngiltere öğrenci vizesi başvuru formları İngilizce doldurulmalıdır, vize başvurusu esnasında hazırlayacağınız evrakların Türkçeleri ile birlikte yeminli tercümandan İngilizce çevirilerini de sunmanız gerekmektedir.
Dil okuluna kayıt yaptırarak İngiltere öğrenci vizesine başvuruda bulunacak öğrencilerin, vize alabilmeleri için kayıt yaptıracakları okuldan haftada en az 15 saat ders alacak şekilde kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.
Aşağıda sizlere İngiltere Konsolosluğu tarafından istenilen vize başvuru evraklarını genel olarak listelemeye çalıştık. Ancak güncel bilgiler için konsolosluğun internet sayfasını ziyaret etmeyi unutmamanızı hatırlatmak isteriz.
İngiltere Öğrenci Vizesi Başvuru Belgeleri
- - Geçerli Pasaport: İmzalı ve talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalı en az 1 yıllık geçerli olması gerekir.
- - Varsa Eski Pasaportlar ve Vizeler: Eski pasaportlarınız ve vizelerinizin asılları veya kopyaları.
- - 2 adet Vesikalık Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz, 45*35 mm ölçülerde olmalıdır.
- - İngiltere Vize Başvuru Ücreti: Online vize başvuru formunuzun doldurulması esnasında kredi kartı ile ödenmektedir. (132$ - 238$ - 492$)
- - İngiltere Vize Başvuru Formu: Konsolosluğun sitesinden İngilizce olarak doldurulur.
- - Dilekçe: İngiltere’ye gidiş sebeplerinizi ayrıntılarıyla açıklayan İngilizce yazılmış mektup.
- - Kabul Mektubu: Kayıt yaptırdığınız okuldan kaydınızın onaylandığını ve haftalık en az 15 saat ders alınacağını gösteren kabul mektubu.
- - Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Nüfus Müdürlükleri tarafından ücretsiz verilmektedir.
- - Adli Sicil Kaydı: Adliyelerden veya e-devlet şifrenizle internet üzerinden ücretsiz tedarik edebilirsiniz.
- - Askerlik Belgesi
Askerlik şubelerinden alınabilecek askerlik tecil veya terhis belgesi.
- - Evli olanlar İçin Aile Bilgileri: Evlilik cüzdanı, eşinizin gelir durumu ve işiyle ilgili belgeler, çocukların kimlik fotokopileri.
- - Öğrenci Belgesi ve Diplomalar: Eğitim durumunuzu gösteren diplomalar veya öğrenci belgeleri. Bu belgelere katıldığınız yabancı dil, bilgisayar, staj gibi kurs veya sertifika programları belgelerini de ekleyebilirsiniz.
- - Mali durumunuzu gösteren belgeler: Mali durumunuzu belgeleyebilmeniz için gerekli olabilecek evrakları listelemeye çalıştık. Listede önerilenler dışında farklı yapılarda gösterebileceğinizi düşündüğünüz belgeleri de ekleyebilirsiniz. Listede istenen evraklar size, ailenize veya varsa sizi finanse edecek kaynağa yönelik hazırlanmalıdırlar.
- - Size ve ailenize ait tüm araba ruhsatları,
- - Size ve ailenize ait tüm gayrimenkulleri gösteren tapular veya kontratlar
- - Size ve ailenize ait banka hesaplarınızda ki mevduatları gösteren banka yazısı,
- - Sizin ve ailenizin işyerlerinizden alınacak olan maaş bordroları, işe giriş bildirgeleri,
- - Eğer serbest meslek ile uğraşılıyorsa işyerine ait vergi levhaları, oda sicil kâğıdı, ticari gazete ve imza sirküleri gibi gelir ve yapılan işi beyan eden belgeler,
- - Çalıştığınız süre, göreviniz gibi bilgileri içeren, işveren tarafından verilecek olan antetli kağıda yazılmış bir ön yazı ve izin belgesi,
- - Geçmiş iş tecrübelerinizi gösteren ve kanıtlayan iş yeri belgeleri.
İNGİLTERE BÜYÜKELÇİLİĞİ;
Şehit Ersan Cd. No: 46/A Çankaya – Ankara
Telefon: 0 312 455 33 44
E-posta:
info.officer@fco.gov.uk
İNGİLTERE BAŞKONSOLOSLUĞU;
Meşrutiyet Cd. No:34 Tepebaşı / Beyoğlu; İstanbul
Telefon: 0 212 334 64 00
E-posta:
uktiturkey@fco.gov.uk
- T.C. LONDRA BAŞKONSOLOSLUĞU
- Rutland Lodge Rutland Gardens, Knightsbridge
- London SW7 1BW, United Kingdom
- Telefon: 020 7591 6900
Kanada
Kanada öğrenci vizesi başvurusu başvuru merkezlerine evraklarınız kargo yoluyla teslim edilerek ve gerekli ücretler bankaya yatılarak yapılmaktadır. Yoğunluğa göre değişebilmekle birlikte genellikle 4 hafta içerisinde başvurularınız neticelendirilmektedir. Ancak İngiltere öğrenci vize işlemlerinde ki yoğunluğu göz önüne alarak gitmeyi düşündüğünüz tarihten mümkünse 8 hafta önce vize başvurunuzu yapmanızı önemle tavsiye ederiz.
6 ay ve altındaki başvurulara öğrenim amaçlı tek girişli turist vizesi, 6 ay üzerindeki başvurulara ise çok girişli öğrenci vizesi verilir.
Turist vizesiyle giden öğrenciler ileride vizelerini uzatmakta problem yaşayabildikleri için akademik amaçla giden veya daha sonra eğitimini uzatma ihtimali olan öğrencilerin mutlaka öğrenci vizesine başvurmaları önerilir.
Dil okuluna kayıt yaptırarak Kanada öğrenci vizesi başvurusunda bulunacak öğrencilerin, Kanada öğrenci vizesi alabilmeleri için öğrenim görecekleri okula haftada en az 20 saat ders alacak şekilde kayıt yaptırmaları gerekir.
Kanada öğrenci vize başvurusu işlemleri için istenen evrakların tek bir formatta veriliyor olmasına rağmen, kişilerin akademik, iş ve aile yapılarında olan farklılıklar göz önüne alınarak, Kanada öğrenci vizesi başvuru belgelerinin hazırlanış ve ibraz şeklinde de farklılıklar olacağını hatırlatmak isteriz.
Aşağıda sizlere Kanada Konsolosluğu tarafından istenilen vize başvuru evraklarını genel olarak listelemeye çalıştık. Ancak güncel bilgiler için konsolosluğun internet sayfasını ziyaret etmeyi unutmamanızı hatırlatmak isteriz.
Kanada Öğrenci Vizesi Başvuru Belgeleri
- - Geçerli Pasaport: İmzalı ve talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalı en az 1 yıllık geçerli olması gereklidir.
- - Varsa Eski Pasaportlar ve Vizeler: Eski pasaportlarınız ve vizelerinizin asılları veya kopyaları.
- - 4 adet Vesikalık Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz, 45*35 mm ölçülerde olmalıdır.
- - Kanada Vize Başvuru Ücreti
- - Kanada Vize Başvuru Formu: Bilgisayar ortamında doldurularak onaylanan formun çıktısı imzalanarak konsolosluğa gönderilir.
- - Kanada Dilekçe: Kanada’ya gidiş sebeplerinizi ayrıntılarıyla açıklayan İngilizce yazılmış mektup.
- - Kabul Mektubu: Kayıt yaptırdığınız okuldan kaydınızın onaylandığını ve haftalık en az 20 ders alınacağını gösteren kabul mektubu.
- - Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Nüfus Müdürlükleri tarafından ücretsiz verilmektedir.
- - Adli Sicil Kaydı: Adliyelerden veya e-devlet şifrenizle internet üzerinden ücretsiz tedarik edebilirsiniz.
- - Askerlik Belgesi: Askerlik şubelerinden alınabilecek askerlik tecil veya terhis belgesi.
- - Evli olanlar için Aile Bilgileri: Evlilik cüzdanı, eşinizin gelir durumu ve işi ile ilgili belgeler, çocukların kimlik fotokopileri.
- - Öğrenci Belgesi ve Diplomalar: Eğitim durumunuzu gösteren diplomalar veya öğrenci belgeleri. Bu belgelere katıldığınız yabancı dil, bilgisayar, staj gibi kurs veya sertifika programları belgelerini de ekleyebilirsiniz.
- - Mali durumunuzu gösteren belgeler: Mali durumunuzu belgeleyebilmeniz için gerekli olabilecek evrakları listelemeye çalıştık. Listede önerilenler dışında farklı yapılarda gösterebileceğinizi düşündüğünüz belgeleri de ekleyebilirsiniz. Listede istenen evraklar size, ailenize veya varsa sizi finanse edecek kaynağa yönelik hazırlanmalıdır.
- - Size ve ailenize ait araba ruhsatları;
- - Size ve ailenize ait gayrimenkulleri gösteren tapular veya kontratlar;
- - Size ve ailenize ait banka hesaplarınızdaki mevduatları gösteren banka yazısı;
- - Sizin ve ailenizin işyerlerinizden alınacak maaş bordroları, işe giriş bildirgeleri;
- - Eğer serbest meslekle uğraşılıyorsanız işyerine ait vergi levhaları, oda sicil kâğıdı, ticari gazete ve imza sirküleri gibi gelir ve yapılan işi beyan eden belgeler,
- - Çalıştığınız süre, göreviniz gibi bilgileri içeren, işveren tarafından verilecek antetli kağıda yazılmış bir ön yazı ve izin belgesi,
- - Geçmiş iş tecrübelerinizi gösteren ve kanıtlayan işyeri belgeleri.
KANADA BÜYÜKELÇİLİĞİ;
Cinnah Cd. No:58 Çankaya - Ankara
Telefon: 0 312 409 27 00
E-posta:
ankra@international.gc.ca
Çalışma saatleri: Pazartesi – Persembe, 08.00 - 12.00 ve 12.30 – 16.45; Cuma, 08.00 – 12.30
KANADA BAŞKONSOLOSLUĞU;
209 Büyükdere Caddesi Tekfen Tower– Kat 16 Levent 4, İstanbul
Telefon:
Tel: 0 212 385 97 00
E-posta:
ISTBL-CS@international.gc.ca
Çalışma saatleri: Pazartesi - Cuma 09:00 - 12:00
- T.C TORONTO BAŞKONSOLOSLUĞU
- 10 Lower Spadina Avenue, Suite 300 Toronto, M5V 2Z2 Canada
- Telefon: +1 647 777 41 06
- Faks: +1 647 258 27 25
- E-mail: consulate.toronto@mfa.gov.tr
- Çalışma saatleri: Pazartesi - Cuma (9:00 -17:00 )
Malta
Malta Türk öğrencilere, Ocak 2003 tarihinden itibaren vize uygulamaya başlamıştır. 01 Kasım 2008 tarihinden itibaren Avrupa Birliği'ne tam üye olan Malta da Schengen Vizesi uygulamasına geçmiştir.
Kısa süreli vize; 3 aya kadar eğitim alacaklar için başvurulacak olan Schengen vize tipidir. Uzun süreli vize ise 3 aydan daha uzun süreli kalışlar için başvurulacak olan Ulusal vize tipidir.
Yeşil pasaport sahipleri Malta'ya girişlerinde en fazla 90 kalabilirler. Malta öğrenci vizesi başvurusu esnasında vize başvurusu evraklarının orijinalleri istenir.
Öğrenci statüsünde olanlar ve SSK’sı yatmayanlar, Malta öğrenci vizesi harç uygulamasından muaftırlar.
Yoğunluğa göre değişebilmekle birlikte genellikle 4 hafta içerisinde başvurularınız neticelenir. Ancak Malta öğrenci vizesi işlemlerindeki yoğunluğu göz önüne alarak gitmeyi düşündüğünüz tarihten mümkünse 6 hafta önce vize başvurunuzu yapmanızı tavsiye ederiz.
Malta öğrenci vizesi başvurusu işlemleri için istenen evraklar tek formatta verilmesine rağmen, kişilerin akademik, iş ve aile yapılarındaki farklılıklar göz önüne alınarak, Malta öğrenci vizesi başvurusu belgelerinin hazırlanış ve ibraz şeklinde farklılıklar olabilir.
Malta Öğrenci Vizesi Başvuru Belgeleri
- - Geçerli Pasaport: İmzalı ve talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalı en az 9 ay daha geçerli olması gereklidir.
- - Varsa Eski Pasaportlar ve Vizeler: Eski pasaportlarınız ve vizelerinizin asılları veya kopyaları.
- - 2 adet Vesikalık Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz, 35*45 mm ölçülerde olmalıdır.
- - Malta Vize Başvuru Ücreti
- - Malta Vize Başvuru Formu
- - Kabul Mektubu: Kayıt yaptırdığınız okuldan kaydınızın onaylandığını gösteren kabul mektubu.
- - Kurs Ödendi Onayı: Kayıt yaptırdığınız okuldan ödemenizin yapıldığını gösteren fatura.
- - Konaklama Bilgileri: Konaklama detaylarınızın yer aldığı belge.
- - Uçak Bilet Rezervasyonları: Gidiş dönüş şeklinde eğitim başlangıç ve bitiş tarihlerine göre ayarlaması yapılmış rezervasyonlar.
- - Nüfus Cüzdanı Sureti: 1 adet nüfus cüzdanı fotokopisi.
- - Sigorta Poliçesi: En az 30.000 euro teminatlı, tüm Schengen ülkelerinde geçerli yurtdışı seyahat sağlık sigorta poliçesi yapılmalıdır.
- - Öğrenci Belgesi ve Diplomalar: Eğitim durumunuzu gösteren diplomalar veya öğrenci belgeleri. Bu belgelere katıldığınız yabancı dil, bilgisayar, staj gibi kurs veya sertifika programları belgelerini de ekleyebilirsiniz.
- - Garantör / Taahhütname: Ebeveynden veya yakın akrabalar tarafından alınmış, kalış süresi boyunca masrafların karşılanacağını gösteren noter tasdikli taahhütname. (Taahhütname verenin nüfus kayıt örneği eklenmeli.)
- - Mali durumunuzu gösteren belgeler: Mali durumunuzu belgelemeniz için gerekli olabilecek evrakları listelemeye çalıştık. Listede önerilenler dışında gösterebileceğinizi düşündüğünüz belgeleri de ekleyebilirsiniz. Listede istenen evraklar size, ailenize veya varsa size sponsor olacak kaynağa yönelik hazırlanmalıdırlar:
- - Size ve ailenize ait tüm araba ruhsatları;
- - Size ve ailenize ait tüm gayrimenkulleri gösteren tapular veya kontratlar;
- - Size ve ailenize ait banka hesaplarınızdaki mevduatları gösteren banka yazısı;
- - Size ve ailenize ait kredi kartı harcamalarını gösteren ekstreler;
- - Sizin ve ailenizin işyerlerinizden alınacak olan maaş bordroları, işe giriş bildirgeleri;
- - Eğer serbest meslekle uğraşıyorsanız işyerine ait vergi levhaları, oda sicil kâğıdı, ticari gazete ve imza sirküleri gibi gelir ve yapılan işi beyan eden belgeler;
- - Çalıştığınız süre, göreviniz gibi bilgileri içeren, işveren tarafından verilen antetli kağıda yazılmış ön yazı;
- - İşyerinden alınacak izin belgesi.
- T.C VALETTA BAŞKONSOLOSLUĞU
- 35, Sir Luigi Preziosi Square FRN-1154, Floriana, Malta
- Telefon: 00 356 21 22 34 24 / 00 356 22 48 77 15
- Faks: 00 356 21 22 43 08
- E-mail: embassy.valletta@mfa.gov.tr
- Çalışma saatleri: Pazartesi - Cuma (09:00 -12:30 )(14:00 -18:00 )
Güney Afrika
Güney Afrika öğrenci vizesi diğer vize işlemlerine göre daha çabuk ilerleyen, kolay bir vizedir.
Eğitiminiz 30 günden az ise Güney Afrika için herhangi bir vize almanız gerekmemektedir. 1 aydan daha uzun sürecekse Güney Afrika Büyükelçiliği'nden vize almanız gerekir. Güney Afrika'da 3 aydan kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere 2 farklı öğrenim vizesi tipi vardır.
Yüksek eğitim öğrencileri Güney Afrika'da haftada 20 saate kadar çalışma iznine sahiptir. Dil eğitimi alan öğrenciler Güney Afrika'da işveren tarafından verilen onay mektubuyla çalışma iznine başvuruda bulunarak legal çalışma izni alabilirler. Konsolosluk bazı başvuru sahiplerinden dönüşlerinde iade edilmek üzere 1000 ABD $ depozito isteyebilir.
Tüm belgelerin orijinalleriyle birlikte İngilizce yeminli tercümeleri de sunulmalıdır. Güney Afrika öğrenci vizesi başvurusu hafta içi 08:15 ile 12:00 arasında yapılabilir.
Güney Afrika öğrenci vizesine başvuru işlemleri için istenen evraklar tek bir formatta verilmesine rağmen, kişilerin akademik, iş ve aile yapılarındaki farklılıklar göz önüne alınarak, Güney Afrika öğrenci vize başvuru evraklarının hazırlanış ve ibraz şeklinde farklılıklar olabilir.
Aşağıda sizlere Güney Afrika Konsolosluğu tarafından istenilen vize başvuru evraklarını genel olarak listelemeye çalıştık. Ancak güncel bilgiler için konsolosluğun internet sayfasını ziyaret etmeyi unutmamanızı hatırlatmak isteriz.
Güney Afrika Öğrenci Vizesi Başvuru Belgeleri
- - Geçerli Pasaport: İmzalı ve talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalı ve en az 9 ay daha geçerli olması gerekir.
- - Varsa Eski Pasaportlar ve Vizeler: Eski pasaportlarınız ve vizelerinizin asılları veya kopyaları.
- - 2 adet Vesikalık Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz, 35*45 mm ölçülerde olmalıdır.
- - Güney Afrika Vize Başvuru Ücreti: Konsolosluğun hesap numarasına yatırılır.
- - Güney Afrika Vize Başvuru Formu
- - Kabul Mektubu: Kayıt yaptırdığınız okuldan kaydınızın onaylandığını gösteren gösteren kabul mektubu.
- - Konaklama Bilgileri: Konaklama detaylarınızın yer aldığı belge.
- - Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Nüfus Müdürlükleri tarafından ücretsiz verilir.
- - Öğrenci Belgesi ve Diplomalar: Eğitim durumunuzu gösteren diplomalar veya öğrenci belgeleri. Bu belgelere katıldığınız yabancı dil, bilgisayar, staj gibi kurs veya sertifika programları belgelerini de ekleyebilirsiniz.
- - Mali durumunuzu gösteren belgeler: Mali durumunuzu belgelemeniz için gerekli olabilecek evrakları listeledik. Listede önerilenler dışında farklı yapılarda gösterebileceğinizi düşündüğünüz belgeleri de ekleyebilirsiniz. Listede istenen evraklar size, ailenize veya varsa size sponsor olacak kaynağa yönelik hazırlanmalıdır:
- - Size ve ailenize ait tüm araba ruhsatları;
- - Size ve ailenize ait tüm gayrimenkulleri gösteren tapular veya kontratlar;
- - Size ve ailenize ait banka hesaplarınızdaki mevduatları gösteren banka yazısı;
- - Size ve ailenize ait kredi kartı harcamalarını gösteren ekstreler;
- - Sizin ve ailenizin işyerlerinizden alınacak maaş bordroları, işe giriş bildirgeleri;
- - Eğer serbest meslekle uğraşıyorsanız işyerine ait vergi levhaları, oda sicil kâğıdı, ticari gazete ve imza sirküleri gibi gelir ve yapılan işi beyan eden belgeler;
- - Çalıştığınız süre, göreviniz gibi bilgileri içeren, işveren tarafından verilen antetli kağıda yazılmış ön yazı;
- - İşyerinden alınan izin belgesi.
GÜNEY AFRİKA BÜYÜKELÇİLİĞİ;
27 Filistin Cd. Kavaklıdere – Ankara
Telefon: 0 (312) 405 68 71
e-Posta:
general.ankara@dirco.gov.za
Çalışma saatleri: Hafta içi; 8:00 - 12:00
- T.C PRETORIA BAŞKONSOLOSLUĞU
- 1067 Stanza Bopape Street, Hatfield, 0083, Pretoria, South Africa
- PO Box 56014, Arcadia, 0007, Pretoria, South Africa
- Büyükelçilik: +27 12 342 60 55-56
- Konsolosluk Şubesi: +27 12 342 60 53-54
- Acil Durum Konsolosluk: +27 79 777 01 01
- E-mail: embassy.pretoria@mfa.gov.tr
- Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma (09:00 -16:00 )
İrlanda
İrlanda için, vize evraklarınızı asıllar ve kopyalar olmak üzere 2 set halinde sunmanız gerekir. İrlanda öğrenci vizesi başvuru formları İngilizce doldurulmalıdır. İrlanda öğrenci vizesi başvurusu için hazırlayacağınız evrakların Türkçeleri ile birlikte İngilizce yeminli tercüman çevirilerini de sunmanız gerekir. Vize başvurusu yoğunluğa bağlı olarak, kısa dönem vize işlemleri 2 hafta, uzun dönem vize işlemleri 8 hafta içerisinde neticelendirilir. Ancak İrlanda öğrenci vize işlemlerindeki yoğunluğu göz önüne alarak gitmeyi düşündüğünüz tarihten mümkünse 12 hafta önce vize başvurunuzu yapmanızı tavsiye ederiz. İrlanda öğrenci vizesi başvurusu işlemleri için istenen evraklar tek bir formatta verilmesine rağmen, kişilerin akademik, iş ve aile yapılarındaki farklılıklar göz önüne alınarak, İrlanda öğrenci vizesi başvuru belgelerinin hazırlanış ve ibraz şeklinde de farklılıklar olabilir.
İrlanda, öğrencilere iki tür vize verir. Bunlardan C Eğitim Vizesi, ülkede 90 günden kısa süre eğitim almayı planlayan öğrenciler içindir. Bu vizeye sahip olanlar İrlanda'dayken kalış sürelerini uzatmak isterlerse, eğitimlerine düzenli devam ettiklerini ispatlamalı, yanında konakladıkları aileden referans yazısı almalı ve maddi imkânlarının eğitime devam etmek için yeterli olduğunu kanıtlamalıdırlar.
D Eğitim Vizesi ise, eğitimleri 90 günden uzun sürecek olan öğrencilere verilir.
Uzun süreli ya da “D” vizesi olan öğrenciler dönem boyunca haftada 20 saat, tatillerde ise haftada 40 saat çalışabiliyorlar.
Aşağıda sizlere İrlanda Konsolosluğu tarafından istenilen vize başvuru evraklarını genel olarak listelemeye çalıştık. Ancak güncel bilgiler için konsolosluğun internet sayfasını ziyaret etmeyi unutmamanızı hatırlatmak isteriz.
İrlanda Öğrenci Vizesi Başvuru Belgeleri
- - Geçerli Pasaport: İmzalı ve talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalı en az 1 yıllık geçerli olması gereklidir.
- - Varsa Eski Pasaportlar ve Vizeler: Eski pasaportlarınız ve vizelerinizin asılları veya kopyaları.
- - 2 adet Vesikalık Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz, 45*35 mm ölçülerde olmalıdır.
- - İrlanda Vize Başvuru Ücreti
- - İrlanda Vize Başvuru Formu: Konsolosluğun sitesinden İngilizce olarak online doldurulur. Yanında ek formda verilmelidir.
- - İrlanda Dilekçe: İrlanda’ya gidiş sebeplerinizi ayrıntıları ile açıklayan İngilizce yazılmış mektup.
- - Kabul Mektubu: Kayıt yaptırdığınız okuldan kaydınızın onaylandığını gösteren kabul mektubu.
- - Kurs Ödendi Onayı: Kayıt yaptırdığınız okuldan ödemenizin yapıldığını gösteren fatura.
- - Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Nüfus Müdürlükleri tarafından ücretsiz verilmektedir.
- - Evli olanlar için Aile Bilgileri: Evlilik cüzdanı, eşinizin gelir durumu ve işi ile ilgili belgeler, çocukların kimlik fotokopileri.
- - Öğrenci Belgesi ve Diplomalar: Eğitim durumunuzu gösteren diplomalar veya öğrenci belgeleri. Bu belgelere katıldığınız yabancı dil, bilgisayar, staj gibi kurs veya sertifika programları belgelerini de ekleyebilirsiniz.
- - Banka Hesap Bilgisi: Başvuru sahibinin en az 7.000€’ya sahip olduğunu gösteren son 6 aylık hareketlerinde gösterildiği banka yazısı. Sonraki yıllarda da eğitim ücretine ek olarak en az 7.000€’ya erişimi olacağını gösteren belge.
- - Sigorta Poliçesi: İrlanda’da kalışınız süresince geçerli olacak seyahat sağlık sigortası.
- - Mali durumunuzu gösteren belgeler: Mali durumunuzu belgeleyebilmeniz için gerekli olabilecek evrakları listelemeye çalıştık. Listede önerilenler dışında farklı yapılarda gösterebileceğinizi düşündüğünüz belgeleri de ekleyebilirsiniz. Listede istenen evraklar size, ailenize veya varsa sizi finanse edecek kaynağa yönelik hazırlanmalıdırlar.
- - Size ve ailenize ait tüm araba ruhsatları,
- - Size ve ailenize ait tüm gayrimenkulleri gösteren tapular veya kontratlar
- - Size ve ailenize ait banka hesaplarınızda ki mevduatları gösteren banka yazısı,
- - Sizin ve ailenizin işyerlerinizden alınacak olan maaş bordroları, işe giriş bildirgeleri,
- - Eğer serbest meslek ile uğraşılıyorsa işyerine ait vergi levhaları, oda sicil kâğıdı, ticari gazete ve imza sirküleri gibi gelir ve yapılan işi beyan eden belgeler,
- - Çalıştığınız süre, göreviniz gibi bilgileri içeren, işveren tarafından verilecek olan antetli kağıda yazılmış bir ön yazı ve izin belgesi,
- - Geçmiş iş tecrübelerinizi gösteren ve kanıtlayan iş yeri belgeleri.
İRLANDA BÜYÜKELÇİLİĞİ;
Uğur Mumcu Cd. No:88 MNG Binası B Blok Kat 3 Gaziosmanpaşa - ANKARA
Telefon: 0312 459 10 00
Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma 09.30-13.00 / 14.00-17.00
Rusya
Rusya öğrenci vizesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, Rusya eğitim kurumunun müracaatı ile Rusya Federasyonu kanunlarına uygun olarak Rusya Federasyonu Federal Göç Şubesince (FMS Rossii) tarafından düzenlenen davetiyeye veya Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı (MID Rossii) tarafından alınan karara dayanılarak Rusya Federasyonuna eğitim görmek amacıyla giriş yapmak için verilir.
Eğitim vizesi 90 gün süreli bir girişli veya iki girişli verilir.
Sonraki vize süresi uzatımı, bir sonraki her bir uzatım için 1 yılı geçmeyecek şekilde, Rusya Federasyonu kanunlarına uygun olarak imzalanan eğitim anlaşması süresi içerisinde, müteaddit defalık vize verilmek suretiyle, yabancı vatandaşın ikamet ettiği ve kayıt edildiği Rusya Federal Göç Şubesince yapılır.
Rusya vize başvuru formları Rusça veya İngilizce online olarak doldurulur.
Yoğunluğa göre değişebilmekle birlikte genellikle 10 iş günü içerisinde başvurularınız neticelendirilmektedir. Ancak Rusya öğrenci vizesi işlemlerindeki yoğunluğu göz önüne alarak gitmeyi düşündüğünüz tarihten mümkünse 2 hafta önce vize başvurunuzu yapmanızı tavsiye ederiz.
Rusya öğrenci vizesi başvurusu işlemleri için istenen evraklar tek formatta verilmesine rağmen, kişilerin akademik, iş ve aile yapılarındaki farklılıklar göz önüne alınarak, Rusya öğrenci vizesi başvuru belgelerinin hazırlanış ve ibraz şeklinde farklılıklar olabilir.
Aşağıda sizlere Rusya Konsolosluğu tarafından istenilen vize başvuru evraklarını genel olarak listelemeye çalıştık. Ancak güncel bilgiler için konsolosluğun internet sayfasını ziyaret etmeyi unutmamanızı hatırlatmak isteriz.
Rusya Öğrenci Vizesi Başvuru Belgeleri
- - Geçerli Pasaport: İmzalı ve talep edilen vizenin veriliş tarihinden en az 1,5 yıl sonrasına kadar geçerli olmalı ve en az 2 boş sayfası bulunmalıdır.
- - Varsa Eski Pasaportlar ve Vizeler: Eski pasaportlarınız ve vizelerinizin asılları veya kopyaları.
- - 2 adet Vesikalık Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz, 35*45 mm ölçülerde olmalıdır.
- - Rusya Vize Başvuru Ücreti
- - Vize Anketi: Visa.kdmid.ru web sayfasında doldurulmuş, yazıcıdan dökülmüş ve beyanda bulunan tarafından imzalanmış olan vize anketi;
- - Rusya Vize Başvuru Formu: Online olarak Rusça veya İngilizce doldurulmaktadır.
- - Kabul Mektubu: Kayıt yaptırdığınız okuldan kaydınızın onaylandığını gösteren Federal Göç Birimi tarafından hazırlanmış kabul mektubu.
- - Sağlık Raporu: Vize başvurusunda kullanılmak üzere; devlet hastanelerinden veya sağlık ocaklarından alınan, sağlık müdürlüğü onaylı resimli ve Vilayet makamından Apostilli. (Tek doktor imzası yeterli, Eliza (HIV) Testi zorunludur.)
- - Mali durumunuzu gösteren belgeler: Mali durumunuzu belgeleyebilmeniz için gerekli olabilecek evrakları listelemeye çalıştık. Listede önerilenler dışında farklı yapılarda gösterebileceğinizi düşündüğünüz belgeleri de ekleyebilirsiniz. Listede istenen evraklar size, ailenize veya varsa size sponsor olacak kaynağa yönelik hazırlanmalıdırlar.
- - Size ve ailenize ait tüm araba ruhsatları
- - Size ve ailenize ait tüm gayrimenkulleri gösteren tapular veya kontratlar,
- - Size ve ailenize ait banka hesaplarınızda ki mevduatları gösteren banka yazısı,
- - Size ve ailenize ait kredi kartı harcamalarını gösteren ekstreler,
- - Sizin ve ailenizin işyerlerinizden alınacak olan maaş bordroları, işe giriş bildirgeleri,
- - Eğer serbest meslek ile uğraşılıyorsa işyerine ait vergi levhaları, oda sicil kâğıdı, ticari gazete ve imza sirküleri gibi gelir ve yapılan işi beyan eden belgeler,
- - Çalıştığınız süre, göreviniz gibi bilgileri içeren, işveren tarafından verilecek olan antetli kağıda yazılmış bir ön yazı,
- - İşyerinden alınacak olan izin belgesi.